Neodvisni agregator na trgih električne energije – aktualni vidiki

Neodvisni agregator na trgih električne energije – aktualni vidiki

29. 5. 2021

Agencija za energijo v sodelovanju z Borzenom, ELES, SODO ter elektrodistribucijskimi podjetji Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Ljubljana, Elektro Maribor in Elektro Primorska (v nadaljevanju partnerji) nadaljuje javno posvetovanje o vzpostavitvi trga s prožnostjo aktivnega odjema v Sloveniji, in sicer z objavo novega tematsko zoženega posvetovalnega dokumenta.

Dokument se osredotoča na problematiko uvedbe vloge (neodvisnega) agregatorja na trg in funkcijami, vlogami in odgovornostmi, povezanimi s to vlogo. V pripravi dokumenta so sodelovali tudi predstavniki Ministrstva za infrastrukturo, ki aktivno sodelujejo pri implementaciji svežnja CEP.

Posvetovalni dokument opisuje aktualne vidike vpliva (neodvisnega) agregatorja v primerih uporabe, in sicer umestitev na organiziran trg oziroma bilančno shemo v smislu razmerja z dobaviteljem in drugimi udeleženci ter korekcijo izračuna obračunske moči na ravni posameznega odjemalca, ki sodeluje pri zagotavljanju sistemskih storitev. Obravnavani so tudi koncept deljene pripadnosti (»split supply«), problematika določanja količine realizacije pri aktivaciji prožnosti (koncept »baseline«) ter različni vidiki obveščanja ter izmenjave podatkov, vključno s potencialno novo entiteto na trgu, tj. Register prožnosti.

Agencija in partnerji želimo pridobiti odziv vseh deležnikov, ki jih obravnavana problematika zadeva, tj. tržnih udeležencev, ponudnikov energetskih storitev, poslovnih subjektov, ki razvijajo ali nudijo IT rešitve oziroma storitve za podporo zadevnim poslovnim procesom na nacionalni in regionalni ravni ali ravni EU, znanstvenikov in raziskovalcev, posameznikov in drugih zainteresiranih.
Vsekakor pa pričakujemo čim večji odziv tržnih udeležencev, ki že delujejo na trgih električne energije oziroma trgih prožnosti v Sloveniji ali načrtujejo vstop na te trge (dobavitelji-agregatorji, potencialni neodvisni agregatorji, ponudniki energetskih storitev idr.).   Več informacij najdete v povabilu javnosti in samem posvetovalnem dokumentu.

Več informacij:

https://www.agen-rs.si/objavljena/-/asset_publisher/M2GdU2jRtCxV/content/vzpostavitev-trga-s-proznostjo-aktivnega-odjema-v-sloveniji-izhodisca?inheritRedirect=false&redirect=https%3A%2F%2Fwww.agen-rs.si%2Fobjavljena%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_M2GdU2jRtCxV%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-1%26p_p_col_count%3D1

Bodite obveščeni o izklopih

Na obveščanje o načrtovanih izklopih se lahko prijavi samo uporabnik omrežja na področju Elektro Primorska d.d.

Prijava