Uspešno zaključeno zahtevno odpravljanje napake na daljnovodu za smučišče Kanin

Uspešno zaključeno zahtevno odpravljanje napake na daljnovodu za smučišče Kanin

16. 12. 2020

Nova Gorica, Kanin, 16. 12. 2020 V soboto ob 16:53 se je na 20 kV daljnovodu odcep Kanin pojavila napaka (delovala je visokoohmska zaščita na TR 3 v Kobaridu).

Ekipa Elektra Primorska je odšla na teren, da bi pregledala daljnovod in locirala napako. Pri pregledu (do B-postaje) ni bilo ugotovljenih anomalij, zato so ločili daljnovod od postaje B proti D postaji (vrh Kanina), tako da smo zagotovili elektriko do B postaje. V nedeljo smo nadaljevali s pregledom daljnovoda od B postaje naprej.

Težaven vzpon ekipe Foto: Elektro Primorska.
Težaven vzpon ekipe Foto: Elektro Primorska.

Zaradi velike količine snega, nismo mogli pregledati celotnega odseka, saj je bilo to nemogoče izvesti peš. V dogovoru s smučiščem Kanin smo želeli izvesti  helikopterski prevoz, ki pa ta dan zaradi slabega vremena ni bil mogoč. Helikopter tudi v ponedeljek zjutraj zaradi slabega vremena ni dobil dovoljenja za vzlet, zato smo se s podjetjem, ki izvaja prelete z dronom dogovorili za pregled daljnovoda z dronom.

Težaven vzpon ekipe Foto: Elektro Primorska.

Delavci smučišča Kanin so se v ponedeljek v večernih urah z ratkrakom prebili do D-postaje in zjutraj dva naša elektromonterja z ratrakom tako pripeljejo na D-postajo, da pregledata transformatorsko postajo na vrhu smučišča, kablovod ter vrhnji del daljnovoda. Po pregledu se na vrhnjem delu ne ugotovi nobene napake. S pomočjo drona odkrijemo napako na postaji C in sicer gre za pretrg žice zaradi velike količine novozapadlega mokrega snega, ki se je oprijemal vodnikov. Predvidevamo, da je to edina napaka na daljnovodu.

Težaven vzpon ekipe Foto: Elektro Primorska.

Danes zjutraj je na teren peš odšla ojačana ekipa elektromonterjev. Zaradi težavnega terena in obilice snega jim je komaj po šestih urah uspelo priti do mesta okvare in pričeti z odpravljanjem napake. Ker smo prejeli odobren helikopterski polet se je ekipa lahko po končanem delu v dolino vrnila s helikopterjem. Kmalu po tem smo sprožili protokol priklopa daljnovoda na električno omrežje.

Smučišče Kanin ima od 16.15 ure normalno oskrbo z električno energijo.

Velika pohvala naši ekipi za uspešno opravljeno delo v izredno zahtevnih razmerah.

Bodite obveščeni o izklopih

Na obveščanje o načrtovanih izklopih se lahko prijavi samo uporabnik omrežja na področju Elektro Primorska d.d.

Prijava