Partnerji projekta “Prvo energetsko obarvano igrišče v Kopru”

Partnerji projekta “Prvo energetsko obarvano igrišče v Kopru”

21. 12. 2020

Ob robu novega urbanega parka ob Semedelski promenadi bo v naslednjih tednih zraslo prvo energetsko obarvano igrišče v Kopru. Namenjeno bo predvsem najmlajšim, ki bodo lahko na zabaven način spoznavali, kako lahko vsak izmed nas proizvaja energijo in kako lahko prispeva k njeni bolj učinkoviti izrabi.

Osem energetsko obarvanih otroških igral bo postavljenih ob Semedelski promenadi v Kopru, so dokaz. Nova igrala in informativne table bodo otroke in občane seznanjale s konceptom obnovljive energije in hkrati spodbujale k bolj trajnostni izrabi energije. Vsi obiskovalci, med katerimi se bodo igral najbolj razveselili prav najmlajši, bodo lahko skozi igro spoznavali, kako lahko vsak posameznik proizvaja energijo in tako zmanjša vplive na okolje. Dejstvo namreč je, da se ozračje in kakovost življenja pod vplivom podnebnih sprememb spreminjata, alternativno rešitev predstavljajo obnovljivi viri energije.

Koper bo po Mariboru, kjer so k projektu pristopili lani, postal drugo mesto v Sloveniji z energetsko obarvanim otroškim igriščem. Zasnoval ga je Borzen, slovenski operater trga z elektriko in nosilec blagovne znamke Trajnostna energija, v njem pa poleg koprske občine sodelujeta še družbi E 3, ENERGETIKA, EKOLOGIJA, EKONOMIJA in Elektro Primorska, podjetje za distribucijo električne energije. Osnovni namen projekta je uporabnike, še zlasti najmlajše, informirati, ozaveščati in spodbuditi k učinkovitejši rabi energije.

Igrala so zasnovana tako, da uporabniki z neposredno uporabo proizvajajo elektriko oziroma pretvarjajo energijo. Primerna so zlasti za otroke, starejše od treh let, močneje, kot se bodo gugali, močneje bo svetila luč na igralih. Poleg tega bodo občanke in občani ter drugi obiskovalci lahko na igralih kakovostno preživljali prosti čas. Podobna igrala poznajo sicer že po vsem svetu, denimo v številnih evropskih državah (Švedska, Švica, Avstrija), Avstraliji.

Bodite obveščeni o izklopih

Na obveščanje o načrtovanih izklopih se lahko prijavi samo uporabnik omrežja na področju Elektro Primorska d.d.

Prijava